Биографија

КУД "Димитрије Туцовића" је основан 1978. године и чиниле су га три тада најуспешније секције у Београду (фолклорне група "фруле", омладинско позориште "Сусрет" и омладински хор "Ехо"). Данас има више од 600 чланова који раде у 18 ансамбала. Редовном едукацијом уметничких руководилаца путем многих семинара, у раду фолклорних ансамбала велики акценат се ставља на оригиналност и аутентичност корака и кореографија. Програм је сачињен од тридесетак кореографија из свих крајева Србије.

 

Први ансамбл је међу 10 најбољих у Београду и носилац је титуле ансамбла Прве категорије. Наш КУД је члан и међународних признатих фолклорних организација као што су ЦИОФФ, ЦИД и ИОВ.

 

Ансамбл је имао велике успехе и признања на многим фолклорне фестивалима, како у земљи тако и у свету а неки од најзначајнијих су: Катар, град Доха 2004.; Шкотска, град Единбург 2005.; Бразил, Санта Круз до Сул-Нова Прати 2006 и мнофи дгуги.

 

Поред учешћа на овим фестивалима велики успех својим наступима забележен је у САД, Канади, Мексику, Израелу, Тунису, Алжир, Немачкој, Швајцарској, Француској, Пољској, Русији, Бугарској, Грчкој, Шпанији, Италији, Холандији. . . .

 

Не можемо а да не споменем и три месеца извођења програма у Северној Америци у Карнеги холу за које су критичари Њу Јорк Тајмса рекли: "... запрепашћујућа је ствар како ови млади уметници изводе овако атрактиван програм ..."

 

Омладински фолклорне ансамл био је добар разлог за оснивање и дечијег фолклорног ансамбла 1978.

 

Овај ансамбл је међу најуспешнијим ансамбл у Београду.

 

Поред фолклорних ансамбала морамо да споменемо и наш хор ЕХО који је један од успешнијих хорова у Београду.

Неки од старих чланова КУД-а "Димитрије Туцовића" су данас признати писци, музичари, глумци, уметници али и даље у вези са ансамбл.